Huomionosoitukset

Toimittaja Timo Vainio sai SSSL:n Mustemaalari-palkinnon 2016.

Mustemaalari

SSSL:n täyttäessä sata vuotta 2007 liittohallitus päätti juhlakokouksessaan Mustemaalari-palkinnosta, joka myönnetään viestinnän piirissä tehdystä elämäntyöstä tai muista erityisistä viestinnällisistä ansioista. Palkinto jaetaan joka toinen SSSL:n liittokokouksessa.

Palkinto on saanut nimensä Ano Airiston eli pakinoitsija Mustemaalarin mukaan. Hän syntyi vuonna 1894 Uudessakaupungissa räätälin ja työväentalon vahtimestarin perheeseen. Airisto ryhtyi Turussa maalariksi ja sosialistiksi, osallistui vuonna 1918 kansalaissotaan ja joutui vangiksi. Vankeusaikana hän opiskeli, kirjoitteli ja ryhtyi lehtimieheksi vuonna 1925. Vuosina 1934-40 Airisto oli Turun Päivälehden edeltäjän Sosialistin päätoimittaja. Vuodet 1940-47 eli kuolemaansa asti hän toimi Suomen Sosialidemokraatin pakinoitsijana nimimerkillä Mustemaalari. Ano Airisto asetti itsensä ja henkensä alttiiksi taistellessaan kynällä työväenaatteen puolesta. Oikeudenmukaisuus, itsenäisyys ja vahva huumori luonnehtivat hänen persoonaansa ja toimintaansa.

Ano Airisto oli SSSL:n jäsen ja teki testamentin ammattiliittonsa hyväksi. Perintö sijoitettiin Kansan Sivistysrahastoon, jossa se on osana SSSL:n opintorahastoa.

Ensimmäisen Mustemaalari-palkinnon vuonna 2008 sai porilaisen Uusi Aika -lehden pitkäaikainen työmarkkinatoimittaja Pentti Välimaa. Sen jälkeen palkinto on myönnetty 2010 Puuliiton Särmä-lehden pitkäaikaiselle päätoimittajalle Annakati Mattilalle, vuonna 2012 Metalliliiton Ahjo-lehden päätoimittajalle Heikki Piskoselle, vuonna 2014 Yleisradiossa politiikan toimittajana elämäntyönsä tehneelle Hilppa Kimpanpäälle, vuonna 2016 Kansan Lehdessä, Turun Päivälehdessä ja Uutispäivä Demarissa toimittajana uurastaneelle Timo Vainiolle ja vuonna 2018 Yleisradion pitkäaikaiselle politiikan toimittajalle Pentti Lumpeelle.

 

Kunniajäsenet

 

Vuoden 2016 liittokokouksen hyväksymän sääntömuutoksen mukaan SSSL voi kutsua kunniajäsenikseen henkilöitä, jotka ovat toimineet erityisen ansiokkaasti liiton hyväksi.

Ensimmäiset viisi kunniajäsentä liittohallitus nimesi vuonna 2017, jolloin vietettiin SSSL:n 110-vuotisjuhlia. He ovat Kauko AinasojaTerttu LevonperäAnnakati MattilaSeppo Peltoniemi ja Marjatta Pöllänen. Vuonna 2020 kunniajäsenien joukkoon nostettiin Pentti Lumme.

 

Kukitetut kunniajäsenet Seppo Peltoniemi (vas.),
Annakati Mattila ja Kauko Ainasoja yhteiskuvassa 2017.