Huomionosoitukset

Toimittaja Timo Vainio sai SSSL:n Mustemaalari-palkinnon 2016.

Mustemaalari

SSSL:n täyttäessä sata vuotta 2007 liittohallitus päätti juhlakokouksessaan Mustemaalari-palkinnosta, joka myönnetään viestinnän piirissä tehdystä elämäntyöstä tai muista erityisistä viestinnällisistä ansioista. Palkinto jaetaan joka toinen SSSL:n liittokokouksessa.

Palkinto on saanut nimensä Ano Airiston eli pakinoitsija Mustemaalarin mukaan. Hän syntyi vuonna 1894 Uudessakaupungissa räätälin ja työväentalon vahtimestarin perheeseen. Airisto ryhtyi Turussa maalariksi ja sosialistiksi, osallistui vuonna 1918 kansalaissotaan ja joutui vangiksi. Vankeusaikana hän opiskeli, kirjoitteli ja ryhtyi lehtimieheksi vuonna 1925. Vuosina 1934-40 Airisto oli Turun Päivälehden edeltäjän Sosialistin päätoimittaja. Vuodet 1940-47 eli kuolemaansa asti hän toimi Suomen Sosialidemokraatin pakinoitsijana nimimerkillä Mustemaalari. Ano Airisto asetti itsensä ja henkensä alttiiksi taistellessaan kynällä työväenaatteen puolesta. Oikeudenmukaisuus, itsenäisyys ja vahva huumori luonnehtivat hänen persoonaansa ja toimintaansa.

Ano Airisto oli SSSL:n jäsen ja teki testamentin ammattiliittonsa hyväksi. Perintö sijoitettiin Kansan Sivistysrahastoon, jossa se on osana SSSL:n opintorahastoa.

Ensimmäisen Mustemaalari-palkinnon vuonna 2008 sai porilaisen Uusi Aika -lehden pitkäaikainen työmarkkinatoimittaja Pentti Välimaa. Sen jälkeen se on myönnetty Puuliiton Särmä-lehden pitkäaikaiselle päätoimittajalle Annakati Mattilalle 2010, Metalliliiton Ahjo-lehden päätoimittajalle Heikki Piskoselle 2012, Yleisradiossa politiikan toimittajan elämäntyönsä tehneelle Hilppa Kimpanpäälle 2014 ja vuonna 2016 Timo Vainiolle, joka teki mittavan työuran Kansan Lehden, Turun Päivälehden ja Uutispäivä Demarin toimittajana.

 

Kukitetut kunniajäsenet Seppo Peltoniemi (vas.), Annakati Mattila ja Kauko Ainasoja yhteiskuvassa 2017.

Kunniajäsenet

Vuoden 2016 liittokokouksen hyväksymän sääntömuutoksen mukaan SSSL voi kutsua kunniajäsenikseen henkilöitä, jotka ovat toimineet erityisen ansiokkaasti liiton hyväksi. Ensimmäiset viisi kunniajäsentä liittohallitus nimesi vuonna 2017, jolloin vietettiin SSSL:n 110-vuotisjuhlia. He ovat Kauko Ainasoja, Terttu Levonperä, Annakati Mattila, Seppo Peltoniemi ja Marjatta Pöllänen.