SSSL lahjoitti Journalistien tukirahastoon

Suomen Sosialidemokraattinen Sanomalehtimiesliitto SSSL ry lahjoittaa 1 000 euroa tämän vuoden alkupuolella perustettuun Journalistien tukirahastoon. Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön JOKESin yhteydessä toimiva rahasto auttaa avustuksin uhkailun, vainon ja muiden häirinnän muotojen kohteeksi joutuneita journalisteja.

SSSL:n mielestä se, että Journalistien tukirahaston kaltaista rahastoa tarvitaan, kertoo kahdestakin huolestuttavasta kehityssuunnasta yhteiskunnassamme.

On huolestuttavaa, että journalisti ylipäätään voi työnsä takia joutua toistuvan, pitkäaikaisen uhkailun, epäasiallisen painostuksen, häirinnän tai verkkovihan kohteeksi.

Samalla tavalla huolestuttavaa on, ett yhä useammin journalisti on itse vastuussa työturvallisuudestaan, koska työsuhteisia journalistisen työn tekijöitä on aina vähemmän. Työnantajalla on velvollisuus huolehtia työntekijöidensä työturvallisuudesta, mutta tätä velvollisuutta ei synny, kun mediayrityksissä työtä ostetaan juttu, kuvaus tai kuvitus kerrallaan.

Tilanne voi tehdä journalisteista aiempaa helpomman kohteen painostukselle. Jos journalistien on itseään tai läheisiään suojellakseen ryhdyttävä välttelemään sellaisten aiheiden käsittelyä, joiden tiedetään saavan häiriköijät liikkeelle, kansalaisten mahdollisuus saada tietoa ja erilaisia näkökulmia asioihin kapenee. Se on demokratian toimivuuden ja terveen yhteiskuntakehityksen kannalta vaarallista.

Mediakriittisyys on hyväksyttävää ja tarpeellista. Se, että juttu ei miellytä, ei oikeuta kuitenkaan ketään ryhtymään järjestelmälliseen henkilöön kohdistuvaan hyökkäykseen. Suomessa ei sellaista ole sitten 30-luvun harrastettu. Sen kaltaiselle toiminnalle on saatava loppu ja sen kohteeksi joutuneille tarjottava tukea.

Lisätietoja Journalistien tukirahastosta löydät täältä.