Jäsenmatka: Arkkitehtuuria ja luonnontiedettä

Tänään SSSL:n jäsenmatkalla oli vuorossa Latvia-päivä. Päivä alkoi vierailulla Stamerienan linnamaisessa kartanossa, joka valmistui vuonna 1908. Kartanossa on satakunta huonetta, useita parvekkeita ja ulokkeita ja sitä ympäröi vehreä puisto. 1900-luvun alussa rakennettu kartanon päärakennus lukuisine torneineen on kuin suoraan prinsessasadusta. 1920- ja 1930-luvulla siellä eli linnanrouvana Alexandra von Wolff. Hänen toinen aviomiehensä oli italialainen kirjailija Giuseppe Tomasi di Lampedusa, joka on kirjoittanut teoksen Tiikerikissa. Mielenkiintoista oli, että kartanossa asui samaan aikaan myös Alexandran ensimmäinen aviomies. Onneksi rakennuksessa on niin paljon huoneita, etteivät asukkaat osuneet välttämättä samaan tilaan viikkokausiin. Nykyisin kartano on kunnan omistama ja se toimii näyttely- ja kulttuuritapahtumien ja juhlien näyttämönä. Jani Uhlenius viihdytti retkeläisiä pianosooloillaan.

 

Jani Uhlenius viihdytti
matkakumppaneitaan musiikilla.

 

Seuraavana vuorossa oli matka Stamerienasta Aluksneen pitkin kapearaiteista rautatietä. Retkeläisillä oli käytössään oma vaunu, jossa Raitis-niminen tarjoilijamme tarjoili silava- ja silakkavoileipiä ja kyytipojaksi paikallista pontikkaa ja kahvia.
Aluksnen luonnontieteellinen museo on yksityisen perheen pyörittämä yritys. Sen vetonaula on mineraaleja esittelevä näyttely, jossa on laaja, eri puolilta maailmaa koottu kivinäyttely. Museon omistaja saa kivet hehkumaan kaikissa sateenkaaren väreissä fluorisoivan valon avulla.
Aluksnen evankelisluterilainen kirkko on peräisin 1700-luvun loppupuolelta. Sen rakennuttaja oli baltiansaksalainen paroni Otto Hermann von Vietinghoff ja se on arkkitehtuuriltaan yksi Latvian kauneimmista kirkoista.

 

 

Junamatkan aikana nautittiin voileipiä
ja paikallista pontikkaa.